torstai 12. toukokuuta 2016

Keskustelua vanhusten asumisesta

Imatralaisen Juhani Lahtisen useissa lehdissä (mm. EK Vartissa 27.4., Etelä-Saimaassa 30.4. ja Uutisvuoksessa 17.5.) esittämät ajatukset vanhusten asumispalvelujen monipuolistamisesta ja järkevöittämisestä  herättävät keskustelua. Aiheeseen puuttui lappeenrantalainen Pertti Mela (Etelä-Saimaa 11.5.), jonka mielestä ehdotukset yhteisöllisen asumisen kehittämisestä ovat paikallaan.

Lahtinen toi esiin, miten nykyään tarjotaan vain kahta mallia: sellaista, missä "kaikki tuodaan eteen" jossakin ns. laitoksessa tai vastaavaa tehdään tuoden palvelut mahdollisimman pitkälle kotiin. Kumpikin malli maksaa, ja jälkimmäisessä on suurena vaarana yksinäisyyden lisääntyminen.

"Yksilökeskeisyys ja rahan avulla yksin pärjäämisen ihannointi on vieraannuttanut meidät siitä yhteisöllisestä elämästä, jota elettiin vielä muutama vuosikymmen sitten. Sitä vanheneva ihminen yhä muistelee ja kaipaa", Juhani Lahtinen kirjoitti. Hänen mielestään tarvittaisiin konkreettisia ehdotuksia asumismuotojen kehittämiseksi tähän suuntaan.

Pertti Melan mielestä Armilan sairaalan tyhjenevät tilat voitaisiin muuttaa yhteisöasumiseen sopiviksi. "Meillä on tuhannen taalan paikka", toteaa Mela ja lisää, että yksinäisyys todella on iso ongelma vanhusten keskuudessa.

Aiheesta kirjoitti myös Marja-Liisa Vesterinen Imatralaisessa 14.-15.5.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti