tiistai 9. lokakuuta 2018

Heitteillejätöstä yhteisöllisyyteen


"Vanhusten hoidon strategiana pidetään omassa kodissa asuttamista mahdollisimman pitkään. Vaikka se on osoittautunut monin tavoin kelvottomaksi, muutosta ei tehdä vedoten vanhusten toiveisiin ja toimintatavan edullisuuteen. Kulunut hellekesä osoitti, että edullisuus voi tulla kalliiksi. Lämpöhalvauksen saaneita kiikutettiin ambulanssilla kodin ja sairaalan väliä. Hoitajat ovat ylikuormittuneita ja turhautuneita, kun hoitoaikaa kuluu paikasta toiseen ajeluun."
   Näin kuvaa tilannetta imatralainen eläkeläisaktiivi Juhani Lahtinen. Hän muistuttaa, että ikäihminen tarvitsee toisten apua varsinkin silloin kun puolisoa ei ole. Nyt vanhuksia eristetään omiin koteihinsa eroon muusta maailmasta eli jätetään heitteille.
   – Vaihtoehtona yksin asumiselle olisi yhteisöllinen asuminen, jossa jokaisella olisi oma yksiö mutta myös toimivat yhteistilat ruokahuushollia myöten. Yhdessä tehty ruoka ja ateriayhteys ovat ikivanha turvan tuoja. Asukkaiden välinen yhteydenpito pitäisi tehdä helpoksi mahdollistaen toinen toisensa auttamisen. Yhteistyö voisi vähentää hoitajien työtä.
   Tällaisia hoitokoteja on Lahtisen mukaan kyllä olemassa, mutta ne ovat monille liian kalliita.
   –  Rakennuttajan tulisi olla yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhteisö. Asumisen tulisi olla niin halpaa, että pienimmistäkin eläkkeistä jäisi rahaa muuhunkin kuin asumiseen, ruokaan ja lääkkeisiin. 
   Juhani Lahtisen mielestä päättäjät pitää saada ajattelemaan: 
    Muutosta ei tule, ellei kansa sitä vaadi. Kasvavan vanhusväestön pitää levittää puhetta tästä ongelmakentästä ja poliitikoilta on vaadittava ryhdistäytymistä paikan menettämisen uhalla. Silloin ehkä jotain tapahtuu.

Juhani Lahtinen seuraa ahkerasti vanhusten asumista koskevaa keskustelua; tässä Eksoten tiedotustilaisuudessa Imatran kaupungintalolla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti